Onderling Sterk Nijmegen wint de Gouden Prokkel!

Onderling Sterk Nijmegen heeft de Gouden Prokkel gewonnen. Vorig jaar was het bijna raak. Toen won Onderling Sterk de Zilveren Prokkel. Dit jaar is het dus echt raak.

De Gouden Prokkel is een landelijke prijs voor de beste prokkel van het jaar. Een prokkel is een activiteit voor mensen met en zonder verstandelijke beperking.
Het doel is dat zij elkaar ontmoeten. De prijs werd op 27 juni uitgereikt door niemand minder dan Gerdi Verbeet. Zij is de voorzitter van de Tweede Kamer.

Spannend
Jan Boers: ‘Het was  erg spannend. Eerst hebben we 4 presentaties van de kanshebbers gezien in onze groep. De groep met prokkels over het thema mensenrechten.  
De jury heeft wel even moeten nadenken.  Alle presentaties waren namelijk erg goed. 
Mijn bloed klopte toen zij zeiden: “gewonnen heeft Onderling Sterk…"
Er waren 2 Onderling Sterk-afdelingen uit Gelderland die meededen… Onze prokkel stak gelukkig net iets boven de andere prokkels uit.
We zijn er met 4 mensen naar toe gegaan. Het was erg leuk om de prijs samen in ontvangst te nemen’.

Op dezelfde dag werd Jan Boers landelijk kampioen biljarten. Dus hij laat ook nog eens persoonlijk zien dat een verstandelijke beperking geen beperking hoeft te zijn om te scoren.

De Nijmeegse Prokkel over mensenrechten
Onderling Sterk Nijmegen heeft een gastcollege gegeven aan leerlingen van het ROC Nijmegen.  
Jan : ‘ Dat gaat niet over mensenrechten in een ver land. Maar over het recht van mensen met een verstandelijke beperking om mee te doen.
Wij richten ons op sport. Dat is nodig. Bij sommige sportclubs mogen mensen met een beperking niet meedoen of ze worden weggepest’. 

Laurian Alferink, coach van Onderling Sterk, vertelt: 'De jury vond het goed dat wij het VN-verdrag voor mensen met een beperking gekoppeld hebben aan een persoonlijk verhaal.
Dat maakt heel duidelijk wat de wet voor mensen betekent. 4 mensen van Onderling Sterk vertelden hun persoonlijke verhaal.
Zij vertelden over 3 onderdelen van het VN-verdrag voor mensen met een beperking.
Jan en Mycha vertelden over hun leven  en over meedoen aan sport. Harry vertelde hoe sport er voor zorgt dat mensen elkaar goed leren kennen.
Zij krijgen vaak dan ook andere ideeën over elkaar. Ideeën die beter passen bij hoe het echt is om een beperking te hebben.
Vaak gaan mensen dan positiever tegen elkaar aankijken.
Thea vertelde over meedoen in de wijk. Zij vertelde hoe zij woont en welke contacten zij heeft met haar buren.
Het is belangrijk dat mensen in hun woonomgeving ook terecht kunnen bij vrijetijdsbesteding in de wijk.

We zijn hartstikke trots op de prijs.  We kunnen dus doorgaan op de ingeslagen weg.’

Namens het Zelfregiecentrum Nijmegen: Onderling Sterk, hartelijk gefeliciteerd!

 

 

 

-A A +A