Mindfulness voor mantelzorgers

Als je intensief voor iemand zorgt ben je mantelzorger. Daarnaast ben je nog veel meer: echtgenoot, vader of moeder, zoon of dochter, broer of zus, vriend of vriendin. Je hebt je baan, gezinsleven, vrienden en hobby’s.
Mindfulness staat voor bewust aandacht geven. Dit kan jou als mantelzorger helpen om te zorgen voor zowel jouw dierbaren als voor jezelf. 

“Hoe blijf je zorg verlenen vanuit betrokkenheid en verbondenheid?”
 “hoe blijf je in een stressvolle tijd zelf in balans en behoud je flexibiliteit en vitaliteit?

In samenwerking met Mantelzorg Nijmegen wordt een training Mindfulness speciaal voor mantelzorgers aangeboden.

Wat is mindfulness?
Mindfulness betekent: “met aandacht aanwezig zijn in het hier en nu, zonder daar een oordeel over te hebben”. Bij onplezierige gedachten of gevoelens hebben we vaak de neiging deze af te keuren of te onderdrukken. Mindfulness leert je om een meer accepterende houding aan te nemen ten aanzien van je gedachten, gevoelens en emoties. Je leert bewuster stil te staan bij jouw ervaring van het hier en nu en deze niet te veroordelen. Er kan dan ruimte ontstaan voor het maken van andere keuzes, waardoor je beter leert omgaan met stress en meer rust en balans kunt gaan ervaren. 

Inhoud van de mindfulness training
De training bestaat uit acht wekelijkse bijeenkomsten en een stiltedag. Een cursusgroep bestaat uit minimaal 8 en maximaal 12 personen. In de bijeenkomsten oefen je met verschillende meditatietechnieken zoals de lichaamsscan, zitmeditatie, loopmeditatie en yoga. Er is gelegenheid met elkaar van gedachten te wisselen over persoonlijke ervaringen met de oefeningen. De meditatie- en yogaoefeningen kun je thuis voortzetten met behulp van audiobestanden en het werkboek. De training heeft het meeste effect als je thuis ook oefent, bij voorkeur 30-45 minuten per dag.

 Wat leer je in deze training?
• Pauzeren, aanwezig zijn in het hier en nu
• Inzicht in (automatische) gedachte- en gedragspatronen
• Een vriendelijke grondhouding naar jezelf en anderen
• Tijdig stress signalen herkennen
• Bewuster keuzes maken
• Meer rust en balans ervaren
• Meer genieten

Voor wie is deze training?
Deze training is bedoeld voor alle mantelzorgers uit de regio Nijmegen. Dus ben je nu ouder, partner, of kind van iemand voor wie je zorgt, je bent van harte welkom!

Wanneer en waar
De training wordt gegeven op acht wekelijkse bijeenkomsten van 2,5 uur op vrijdagochtend van 9.30-12.00 uur. De data zijn: 1, 8, 15, 22, en 29 september, 6, 27 oktober en 3 november. Daarnaast is er een stiltedag op vrijdag 13 oktober van 9.30-15.30 uur. De training vindt plaats in Centrum de Appel, Groesbeekseweg 428, Nijmegen.

Kosten
Deze training wordt aangeboden tegen een sterk gereduceerd tarief van € 150,-, (de normale prijs is € 445,-). Indien je graag wilt deelnemen, maar de  kosten vormen toch een probleem, dan kun je contact opnemen met Marie Louise van der Ploeg, mantelzorgconsulent van Mantelzorg Nijmegen (zie gegevens hieronder).

De trainer
De training wordt gegeven door Wendy Kersemaekers, gecertificeerd mindfulness trainer,  in samenwerking met Mantelzorg Nijmegen. Zij heeft eerder mantelzorgers getraind, wat hierbij vanwege goede ervaringen wordt voortgezet. Verder werkt zij als senior onderzoeker en Mindfulness trainer bij het Radboud Centrum voor Mindfulness te Nijmegen, waar zij onder andere onderzoek coördineert naar effecten van mindfulness binnen de zorg en in het bedrijfsleven. Daarnaast is zij coach en psychosynthese counselor.

Informatie
Voor meer informatie kun je contact opnemen met:
Wendy Kersemaekers (Mindfulness trainer), Telefoon:  06 - 25024353, Email: wendy.kersemaekers@gmail.com
Of Marie Louise van der Ploeg (Mantelzorgconsulent Mantelzorg Nijmegen),  Telefoon: 06 - 57397901, Email: m.vanderploeg@swon.nl

Inschrijven
Je kunt je inschrijven door een mail te sturen naar m.vanderploeg@swon.nl  met je naam, adres, telefoonnummer, email adres en onder vermelding van ‘Mindfulness voor mantelzorgers’.

-A A +A