Certificaatuitreiking eerste lichting ‘opleiding ervaringsdeskundigheid’

Op 21 december was het dan zover: de mensen die de starttraining Ervaringsdeskundigheid hadden gevolgd kregen hun certificaat.

In de burgerzaal van het gemeentehuis stond een tribune klaar voor de genodigden en de zaal liep al snel aardig vol. De projectleider van Ervaringsdeskundigheid, Jolanda Bekker, vertelde over de geschiedenis van het project, dat een kleine drie jaar geleden vorm kreeg. Eerst nog gericht op het maatje keukentafelgesprek, later kwamen er de andere rollen bij: medewerker inloopvoorziening, medewerker stip, trainer en coach.

Lovend
Na die toespraak kwam wethouder Bert Frings aan het woord. Hij had lovende woorden voor het Zelfregiecentrum. ‘Het idee voor het opleiden van ervaringsdeskundigen begon een aantal jaren geleden en nu zitten hier zomaar 40 ervaringsdeskundigen in de zaal, die de training hebben afgerond.’ Ook deed hij nog een opmerkelijke uitspraak: ‘Ik zou graag zien dat de ervaringsdeskundigen op declaratiebasis zouden worden uitbetaald.’ 

Houten drijfveer
Nu was het tijd geworden voor het officiële gedeelte: de uitreiking van het certificaat. Vanaf dat moment had het inderdaad veel weg van een diploma-uitreiking. De cursisten mochten plaatsnemen achter een lange tafel, waarna ze hun certificaat konden tekenen. Daarna volgden er felicitaties van medewerkers van het project Inzet Ervaringsdes-kundigheid en de wethouder. Voor iedere cursist was er een rode roos en een houten drijfveer, zodat iedereen de drijfveren uit de training niet vergeet.

De initiatiefnemers werden ook in het zonnetje gezet. Zo waren er cadeaus voor Jolanda, die het stokje overgaf aan haar opvolger en zelf, voor werk, naar Madagaskar vertrekt. Jolanda had ook aan het project zelf gedacht: de medewerkers kregen een boek en een spel; iets wat goed bruikbaar is in het project. 

Drive
Na het officiële gedeelte ging Jolanda nog even de zaal in om te peilen wat de deelnemers hadden opgestoken van de cursus. Deelnemers roemden de cursus veelal. ‘Ineens heb ik mijn drive teruggevonden en ga ik een opleiding starten,’ zo zei iemand enthousiast. Een andere cursist noemde de schakelfunctie van de ervaringsdeskundige tussen professionals en cliënten en pleitte voor het serieus nemen van ervaringsdeskundigheid. De training verliep in een goede, veilige sfeer en zou kunnen dienen als opstap voor het vinden van werk. Veel positieve woorden dus!

Na deze opsteker was het tijd voor een hapje en een drankje. Daarna konden de deelnemers, trots en met diploma, terug naar huis. 

-A A +A